Site icon Doç. Dr. Eser Elemek

Dental Implantlar


Dental implant, eksik olan dişlerin yerine fonksiyon ve estetiği yeniden sağlamak amacıyla yerleştirilen ve dişin kökünün yerine geçen titanyum esaslı bir materyaldir. Son yıllarda dental implantlar konvansiyonel hareketli ve sabit protezlere alternatif olarak sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır.

Her hastaya ve her bölgeye implant yapılabilir mi?

Sistemik ve periodontal olarak sağlıklı bireylere implant tedavisi yapılabilir. Kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi sistemik problemli ancak kontrol altında olan bireylere de implant uygulanabilir. Gingivitis ya da periodontitis gibi dişeti hastalıkları olan bireylerin dişeti tedavileri tamamlandıktan sonra implant uygulanmasında bir sakınca yoktur.

İmplant yerleştirilebilmesi için yeterli miktarda kemik olmalıdır. Dolayısıyla implant operasyonundan önce özellikle 3 boyutlu tomografiler yardımıyla radyografik muayene ve planlamaya ihtiyaç duyulmaktadır.

İmplant çevresinde iltihap gelişir mi?

İmplant çevresi dokular çene kemiği ve kemiğin etrafını saran dişetinden (Peri-implant mukoza) oluşur. Diş fırçalama ve/veya dişipi, arayüz fırçası kullanımı gibi ağız hijyenini sağlamaya yönelik işlemler tam ve doğru bir şekilde uygulanmazsa aynı doğal dişlerin çevresinde olduğu gibi dental implantların çevresinde de iltihap gelişebilir. Bu durum sadece implant çevresindeki dişetinde görülürse ‘Peri-implant mukozitis’; dişetindeki iltihaba ilave olarak destek kemikte de yıkım görülürse ‘Peri-implantitis’ adını alır.

Avrupa Periodontoloji Federasyonu’nun yaptığı bir çalışmaya göre peri-implant mukozitis hastalığı hastaların %80’inde; peri-implantitis hastalığı ise hastaların %28-56’sında görülmektedir.

Yapılan araştırmalara göre bu hastalıkların gelişmesindeki başlıca risk faktörleri;

Hayvan çalışmalarının sonuçlarına göre doğal dişlerin çevresinde gelişebilecek dişeti hastalığına oranla implant çevresinde görülen hastalıklar çok daha hızlı ilerler. Bu durum dental implantların hasta tarafından özenle temizlenmesi ve en fazla her 6 ayda bir diş hekimi ziyaretinin gerekliliğini vurgulamaktadır.

Exit mobile version