Site icon Doç. Dr. Eser Elemek

Diş eti Kanaması Neden Olur?

Dişeti kanaması nasıl tedavi ediir

Birçok hasta dişlerini fırçalarken ya da kendiliğinden oluşan dişeti kanaması şikayeti ile bir diş hekimine başvurur. Peki dişeti kanaması neden olur? Başka bir genel sağlık probleminin habercisi midir? Dişeti tedavisinin ikinci bir şeker ilacı kadar etkisi olduğunu biliyor musunuz?

Genelde dişeti kanamasının bir kanser belirtisi olup olmadığı merak edilir. Dişlerimizi fırçalarken görülen dişeti kanaması çoğunlukla bir ağız kanseri belirtisi değildir. Yemeklerden sonra dişler ve dişetleri üzerinde biriken gıda artıkları etkin bir şekilde uzaklaştırılamazsa özellikle tükürükten çökelen minerallerle olgunlaşır ve bakterilerin tutunup çoğalabileceği uygun bir ortam oluşturur. Bu bakteriler de dişeti iltihabına ve bu iltihabın ilk belirtisi olan dişeti kanamasına neden olur. Dişeti kanaması her ne kadar çoğunlukla dişeti iltihabına bağlı gelişse de kılçık ya da kürdan batması gibi akut yaralanmalar, hamilelikte meydana gelen hormonal değişiklikler ya da özellikle çocukluk döneminde görülen bazı virüsler sebebiyle de görülebilir.

Dişeti iltihabına bağlı görülen dişeti kanamasının kalp rahatsızlıkları ve diyabet yani şeker hastalığı gibi durumlarla çift taraflı ilişkisi olduğu yapılan birçok bilimsel çalışmayla artık kanıtlanmıştır. Bu demek oluyor ki, kontrol altında olmayan kalp ya da şeker hastalığı olan birinde dişeti iltihabı görülmesi ya da dişeti iltihabı ve dişeti kanaması olan birinde de bu hastalıkların görülme ihtimali oldukça yüksektir. Hatta Amerika Diyabet Derneği diyabetin deri, göz ve ayaklarda görülebilen olumsuz belirtileri gibi bir başka komplikasyonunun da dişeti hastalığı olabileceğini belirtmiştir.

Amerika ve Avrupa Dişeti Hastalıkları Derneklerinin yayınladığı ortak bildiride de diyabet hastalarında dişeti kanamasının görüldüğü dişeti iltihabı tedavisinin dişetlerindeki iyileşmenin yanında kandaki fazla şeker seviyesini %0,4 oranında düşürdüğü sonucuna varılmış. Halk arasında amiyane tabirle üç aylık şeker olarak bilinen HgA1c’deki %0,4’lük bu düşüşün hastaya verilebilecek ikinci bir şeker ilacının etkisi ile aynı olduğu vurgulanmıştır.

Özetle dişeti kanaması dişeti iltihabının göstergesi ya da bazı sistemik hastalıkların ağız içerisindeki belirtisi olabilir. Dişlerinizi fırçalarken ya da kendiliğinden dişeti kanamanız oluyorsa mutlaka bir diş hekimine tercihen dişeti uzmanına gitmenizde fayda vardır.

Exit mobile version