Dünya sağlık örgütünün yayınladığı son verilere göre, sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanan her iki kişiden birinin hayatı sona eriyor.

Yılda ortalama 8 milyon kişi sigara kullanımından ölüyor.

Sigara ve tütün ürünlerinin genel sağlığa olumsuz etkisinin yanında dişetlerinde iltihap ve renklenme, dilde tat almada bozukluk yapabildiği de biliniyor.

Peki bu etkisini nasıl gösteriyor?

Sigaranın içindeki nikotin, vücudumuzun genelinde olduğu gibi dişetini besleyen damarlarda da daralmaya sebep olur. Damarlardaki daralma sonucu kan akışı azalır ve hücreler yeteri kadar beslenemez. Bu nedenle aşırı sigara içenlerde eğer dişeti iltihabı da varsa dişeti yaraları kolay iyileşmez ve bu durum kemik erimesi, diş kaybıyla sonuçlanabilir. 

Nikotin aynı zamanda dilde ve dişetinde de birikip tat almada bozukluk ve dişetinde mor renklenmelere sebep olabilir.

Renklenme sadece dişetinde değil dişlerde de olur. Bununla birlikte ağız kokusu ve ağızda kuruluk da en çok görülen durumlardır.

Peki sigarayı bırakınca ne oluyor?

İlk birkaç günde kan damarlarındaki dolaşım hızlanır ve hücrelerimize bol oksijen taşınmaya başlar. Artan oksijenle birlikte dişetletimiz de beslenir ve iyileşme süreci hızlanır. Ancak önceden dişeti iltihabı varsa artan kan akışıyla birlikte dişeti kanamalarında da artışlar görülebilir. Dolayısıyla mutlaka bir dişeti uzmanına muayene olmakta fayda vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir